15 Ağustos 2013 Perşembe

Hoşgörü ve kültürel çeşitlilik

Mostar Köprüsü'nün adını mutlaka duymuşsunuzdur. Neretva nehrinin üzerine kurulu bu köprü, Bosna'ya giderseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri... Köprünün orijinal adı "Stari Most", yani "eski köprü"... 1566'da Mimar Sinan'in öğrencilerinden Hayreddin adında bir mimar tarafından inşa edilmiş. İnşa edildikten sonra da şehre ismini vermiş.


Bosna Hersek 2 bölgeden oluşuyor. Mostar, Herzegovina bölgesinin en önemli şehri. Şehrin 2 tarafını birleştiren Mostar Köprüsü de tam anlamıyla hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembölü olmuş tarih içerisinde. Bugün Mostar çok uluslu bir yönetim tarafından idare ediliyor. Hırvatlar nehrin batısında, Müslümanlar ise doğusunda yaşıyor. İşte kültürel çeşitlilik de buradan geliyor.

Köprü maalesef 1993'te savaş sırasında yıkılmış. Savaştan sonra, yıkılanın yerine İngilizler tarafından geçici olarak demir bir köprü inşa edilmiş. 1997'de ise UNESCO ve Dünya Bankası'nın desteğiyle tekrar inşa çalışmaları başlamış. Macar donanmasından dalgıçlar nehir yatağından yıkılan köprünün orijinal taşlarını bulup çıkarmış, eksik kalan taşlar ise orijinaline yakın yeni taşlarla doldurulmuş.

Köprünün yeniden inşası 2003 yılında tamamlanmış ve körpü hemen hemen eski görüntüsüne dönmüş. 23 Temmuz 2004'te de Prens Charles tarafından açılmış.

2005'te Mostar şehriyle birlikte Dünya Mirasları listesine eklenen Mostar Köprüsü; 24 m. yüksekliğinde, 30 m. uzunluğunda ve 4 m. genişliğinde...

Eğer bir gün Bosna Hersek'i ziyaret etme şansınız olursa Mostar'ı ve Mostar Köprüsü'nü görmeden dönmeyin... Gerçekten buna değecek! Umarım Mostar Köprüsü ve dünyadaki diğer hiçbir körpü bir daha yıkılmaz, canlar yanmaz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder